110616-seat-alhambra-4wd

Seat Alhambra 4WD – direktrapport från provkörningen

Vår reporter PeO Kjellström är i Barcelona igen, för vilken gång i ordningen det senaste året vet han nog inte ens själv.

Vad är på G, PeO? 

– Seat Alhambra med fyrhjulsdrift. Kanske inte världens mest spännande bil, men någon måste köra den.

Berätta mer i alla fall?

– Alhambra har ju blivit väl mottagen och det är inte så underligt. Det är en bra bil. En VW Sharan med annan kaross. Nu kommer den med fyrhjulsdrift från Haldex vilket innebär att den normalt sett är framhjulsdriven men får drift även på bakhjulen så fort framhjulen slirar till.

Fungerar bra?

– Det lilla vi kunnat köra på grus kan vi i alla fall se att det fungerar. Men det finns ett aber…

Jaså?

– Ja, bilen har 140 hästars TDI-motor vilket i normala fall är en bra och stark motor. Men Alhambra 4WD har ökat med 117 kilo i vikt och det hämmar motorn. Den har inte alls den dieselorr vi vant oss vid och känns tämligen trött och orkeslös på låga varv. Inte ens om den varvas till 2 500 r/min händer det speciellt mycket och det blir ett flitigt petande i den sexväxlade manuella lådan som är standardutrustning.

Finns det inga starkare motorer då?

– Nej, däremot svagare, men det är inte att tänka på och Seat Sverige tar bara in denna 140-hästars version. Hur det ska bli om man kopplar ett släp till bilen och lastar vill jag inte ens veta. Och det ideliga växlandet gör att bränsleförbrukningen, som anges till 0,60 liter milen, lär bli svår att hålla i schack.

OK, vad kostar härligheten då?

– 296 900 kronor vilket i alla fall är billigare än motsvarande fyrhjulsdrivna VW Sharan. Då ingår fem sittplatser, sju kostar extra.

När kommer den till Sverige?

– Vilken dag som helst.

Och du själv?

– Tar lite ledigt nu och blir hemma först på lördag.

OK, tack PeO. Vi syns.

– Det gör vi.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!