090207-exeo-sport-tourer

Seat Exeo Sport Tourer – en tjuvtitt

Dagarna går och Genèvesalongen kommer allt närmare. Seat tänker där visa upp sin omklädda Audi A4 Avant – Exeo Sport Tourer – som ska lyfta märket till nya höjder.

Strax innan sommaren förra året kom det uppgifter och skisser som berättade att Seat får, bland annat, chassit från förra generationens Audi A4 för att bygga en riktig mellanklassare, något som märket saknar i dag. På Parissalongen i oktober visade Seat upp sina nya premiumbetonade modell – Exeo. Men det var bara sedanmodellen vi fick se. Som vi alla vet är Audis Avant-modeller storsäljare, inte minst A4 Avant, så det var bara en tidsfråga innan de första bilderna på Exeo i kombiutförande skulle dyka upp.

Nu har det skett, dock i form av en video som råkat komma på villovägar. Bilen, som ska tituleras Exeo Sport Tourer, begår sin premiär på Genèvesalongen om en knapp månad. Premiär i bilhallen blir det antagligen inte allt för lång tid efter att salongens dörrar stängt för året.

Som vi ser på videon ser man klart och tydligt att A4 står för grunden, vilket absolut inte är en nackdel. Bilen kan säkerligen få igång Seats försäljning på den svenska marknaden, så länge prislappen är rätt. Förra året sålde märket blygsamma 2 243 bilar, vilket visserligen var en ökning med nästan 34 procent jämfört med 2007. De flesta andra bilmärken backade förra året på den svenska marknaden.

Exeo får tre dieselmotorer, alla med senaste common rail-tekniken och partikelfilter. De benämns 2,0 TDI och levererar 120, 143 respektive 170 hästkrafter. Motorerna finns redan tillgängliga i dagens A4.

Bensinmotorerna är även de tre till antalet. Instegsversionen är den 1,6-litersmaskin på 102 hästkrafter som finns till A3, mellanmaskinen är på 1,8 liter och 150 hästkrafter och toppversionen är den 2,0T-motor på 200 hästkrafter som tidigare fanns tillgänglig till förra generationens A4.

Vi håller tummarna för Seat och hoppas denna ”badge engineering” slår väl ut.

Läs mer

TV-TV

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!