Foto: Seat

Seat firar 70 år som bilmärke

Seat bildades i maj 1950 i Barcelona och firar i år 70 år som bilmärke. Produktionen satte i gång tre år senare då Seat byggde fem stycken Seat 1400 per dag. 75 bilmodeller senare är Seat med sina 15 000 anställda ett av Spaniens största industriföretag, svarar för en procent av landets BNP och är Spaniens ledade exportföretag.

Foto: Seat

Sedan 1986 är Seat en del av Volkswagen-koncernen. Under ledning av förre vd Luca de Meo genomförde Seat en större strukturförändring och gick från krisföretag till Europas snabbast växande bilmärke. Seat svarar för utvecklingen och produktionen av Volkswagengruppens racerbilar för touringklasser och Luca de Meo fick tillstånd att bredda modellutbudet med prestanda- och premiummärket Cupra.

LÄS ME: Seat fick bromsa – Volkswagen byter elbilsstrategi

Seat skulle också svara för utvecklingen av en ny serie små elbilar och inleda export till Kina under 2021. Men när Luca de Meo slutade förra året för att bli ny vd på Renault omprövades Seats roll. Nu vill Volkswagen ta tillbaka utvecklingen av de nya småbilarna

.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!