100303-seat-ibe-concept

Seat Ibe – möt Seats nya designspråk

Seat visar en eldriven framtid på Genèvesalongen. Med elkonceptet Ibe trollar de med formerna, den slanka coupén är i själva verket kortare än Ibiza. Chefdesignern Donckervolke liknar den vid en genpool för kommande Seat-modeller.

 Den nya konceptbilen Seat Ibe kan vid en första anblick se ut som en direkt utmanare till VW Scirocco. Men vid närmare granskning märker man att Ibe är nära halvmetern kortare än Sciroccon och till och med 25 centimeter kortare än Seat Ibiza. Seats designteam under ledning av chefdesignern Luc Donckervolke har med andra ord trollat med formerna och om vi får tro herr Donckervolke så är det så här framtidens Seat-bilar kommer att se ut.

– Ibe kan liknas vid en koncentrerad genpool för våra kommande bilar. Inflytandet på alla modeller kommer att vara mycket tydligt, säger Donckerwolke.

Ibe är inte mer än 378 centimeter lång och 122 centimeter hög. Bredden är desto mer tilltagen och på den ledden mäter Ibe 180 centimeter. Ögat luras också av de stora 19-tumshjulens placering, långt ut i alla hörnen. Nästan inget överhäng varken fram eller bak. Därtill har Seat lyckats få motorhuven att se lång ut, detta tack vare den kompakta elmotorn som tillåter en ovanligt låg motorhuv. Det ska också sägas att Ibe är en mycket lätt bil, bara 1 000 kilo jämnt. Vi får inte se några bilder på interiören men Seat uppger att sätena är placerade enligt konfigurationen 2+2. Ibe är också utrustad med car-to-x-kommunikation. Tanken är att bilen ska utnyttja framtida informationsnät och utbyta statusdata och säkerhetsmeddelanden direkt både med andra fordon och med trafikinfrastrukturen.

Ibe är en helt eldriven bil, det är ingen idé att leta efter en förbränningsmotor. Elmotorn är som sagt placerad framtill och i det korta bakpartiet hittas batterier av typen litiumjon med en kapacitet på 18 kWh. Hela paketet levererar 102 hästkrafter och 200 Nm, nog för att skicka Ibe från 0 till 100 km/h på 9,4 sekunder och nå en toppfart på 160 km/h.

Får vi då se Ibe i produktion snart? Inte så troligt, speciellt inte med en elmotor. Däremot kan vi tänka oss att pappa Volkswagen låter Seat göra en coupémodell baserad på nya Ibiza/Polo/A1-plattformen inom en inte alltför avlägsen framtid.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!