080901-ibiza-ecomotive

Seat Ibiza Ecomotive – ännu snålare

Seat visar i dagarna sina två extremversioner av nya Ibiza – värstingen och snålvargen. Medan Ibiza Cupra erbjuder prestanda är nya Ibiza Ecomotive med sin lilla dieselsnurra optimerad för att gå så snålt och miljövänligt som möjligt.

Endast ögonblicket efter att Seat visade den nya Cupra-versionen av Ibiza fick vi även de första detaljerna och bilderna på dess motsats – Ibiza Ecomotive. När Ibiza Cupra ska erbjuda prestanda och ettriga köregenskaper ska Ibiza Ecomotive göra i princip det omvända. Allt på Seat Ibiza Ecomotive optimeras för att ge en så snål och miljövänlig gång som möjligt.

Ecomotive-utförandet fås både till tre- och femdörrarsversionen av Ibiza. Den turbomatade 1,4-liters TDI-motorn på 80 hästkrafter med DPF-partikelfilter kommer från VW-gruppen och uppges vara ännu snålare än dess föregångare. Ännu har Seat inte velat avslöja några förbrukningssiffror för nya Ibiza Ecomotive, men om man utgår från gamla Ibiza Ecomotives siffror och har i åtanke att den nya ska vara ännu effektivare får man i alla fall en aning. Ibiza Ecomotive av den utgående generationen klarar sig med endast 0,38 liter diesel per mil och släpper inte ut mer än 99 gram koldioxid per kilometer. Jämfört med vanliga Ibiza 1,4 TDI, som är basen för Ecomotive, har ett antal modifieringar gjorts. Bland annat har motorns styrprogramvara optimerats, utväxlingen på växellådan har höjts och små och smala 14-tumshjul har monterats. De yttre förändringarna är små men inte desto mindre viktiga enligt Seat. Grillen har täppts till och en stor vinge har monterats i takets bakkant för att förbättra aerodynamiken. Nya Ibiza Ecomotive bör gå snålare än sin föregångare, den ska visas på Parissalongen i oktober och troligtvis får vi först då veta exakt hur snål bilen blir.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!