090407-seat-ibiza-st-skiss

Seat Ibiza ST – en första skiss

Nu får vi den första skissen på den utlovade Ibiza-kombin. Seats vd Erich Schmitt avslöjade nyligen att Ibiza kommer i ett tredje karossutförande nästa år och den nya skissen ger oss en föraning om hur den lite rymligare spanjoren ska se ut.

 Som vi kunde berätta för ett par veckor sedan har Seat planer på att lansera en kombimodell av Ibiza nästa år. På Seat-språk heter kombi Sports Tourer och därför får den lite rymligare Ibizan tillägget ST. Ibiza ST ansluter någon gång under 2010 och blir då den tredje Ibiza-modellen jämte tre- och femdörrarsmodellerna. Den blir indirekt en efterträdare till gamla Cordoba Vario som introducerades 1998.

Seat avslöjar inte mycket om kommande Ibiza ST, men skissen och pressmaterialet avslöjar delvis att det inte är tal om någon storlastare. Tidigare Lamborghini-mannen Luc Donckerwolke, numera designchef på Seat, har fått gehör för sina åsikter. Ibiza ST ser ut att bjuda på precis lika mycket av Donckerwolkes Arrow-design som har kommit att särskilja Seat från övriga VW-familjen. Ibiza ST ser ut att följa samma tema som Audi A3 Sportback med en mycket liten, men ändå märkbar ryggsäck som erbjuder bättre lastutrymme. Vill man vara lite långsökt kan man hitta vissa likheter med koncernbröderna Audi Q5 och Q7. Det finns ännu inga uppgifter om möjliga motoralternativ. Seat väcker dock vårt intresse genom att säga att Ibiza ST ska erbjudas med ett flertal motorer som inte går att få till övriga Ibizor.

Seat har även tillkännagett att tio nya modeller ska lanseras under de närmaste åren. Vilka detta är vill de inte avslöja, men Exeo, Exeo ST, Seats version av VW Up! och en crossover baserad på VW Tiguan lär vara några av de modeller som räknas in bland de tio.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!