Seat Leon ST – alla bilder och fakta på kombin

Volkswagenkoncernens spanska avdelning Seat har nyligen lanserat sin golfklassare Leon i ny generation. Bilen har hittills funnits som fem- eller tredörrars. Nu är det dags för ytterligare en version – kombin ST. Här är alla bilder och fakta!

Senaste generationen av Seats golfklassare Leon premiärvisades i på bilsalongen i Paris i höstas, och har relativt nyligen lanserats på svenska marknaden. I Teknikens Världs test från nummer 10/2013 ansågs bilen som den mest körglada i klassen, och utan tvekan i paritet med koncernsyskon som Golf och Audi A3, vilka också bygger på samma bottenplatts, MQB kallad. Ett gott betyg, men Leon fick ändå se sig slagen, med en enda futtig poäng av ett annat koncernsyskon, Skoda Octavia, som ändå ansågs tråkigare.

Kanske blir det annorlunda nu, när Leon presenteras i kombiversion, kallad ST. Och nog är linjerna rätt eleganta, att döma av de första bilderna? Leon ST mäter 454 centimeter i längd, hela 28 fler än halvkombimodellen. Axelavståndet är dock detsamma, på 264 centimeter, vilket ger ett större bakre överhäng. Den extra längden har bidragit till ett bagageutrymme på 587 liter med uppfällt säte (vilket är 19 färre än storlastande koncernkollegan Volkswagen Golf Sportscombi). Med fällda säten ryms 1 470 liter i Seat Leon ST.

Enligt Seat ska tjänstevikten på instegsversionen, med 1,2-liters bensinare, ligga på 1 233 kg – 45 fler än vanliga Leon. Övriga delar av motorpaletten är även den gemensam med Leon i halvkombitappning. Hela uppsättningen är 1,2 TSI på 86 eller 105 hästar, 1,4 TSI på 122 eller 140 hästar och 1,8 TFSI på 180 hästar, samt dieselversionerna 1,6 TDI på 90 hästar och 2,0 TDI på 150 eller 184 hästkrafter.

Premiär för Seat Leon ST inför offentligheten blir på bilsalongen i Frankfurt i september.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!