090115-seat-leon-hybrid

Seat Leon TwinDrive Ecomotive

Bilsalongen i Detroit bekräftar att biltillverkarnas lösning på miljöproblemen är elektrisk. Nu hakar även spanska Seat på den elektriska trenden. Under gårdagen visade Seat sitt första hybridkoncept för den spanska regeringen.

Säg den biltillverkare som inte har visat en hybriddriven konceptbil. Fram till i går kunde man säga Seat. Den spanska biltillverkaren har varit flitig med att spotta ur sig miljöinriktade Ecomotive-versioner av sina befintliga modeller, men någon hybridbil har inte varit i närheten. Inte ens i konceptform. Därför var det en stor händelse när Seat under gårdagen visade sitt första hybridkoncept – Leon TwinDrive Ecomotive Concept – för den spanske industriministern Miguel Sebastián.

 Konceptbilen är som synes en modifierad Leon. En elmotor på 35 kWh har tillkommit. Dess uppgift är att driva bilen i lägre hastigheter, till exempel vid stadskörning. Räckvidden vid enbart eldrift är fem mil och toppfarten är 100 km/h. Elmotorn hämtar kraft från ett batteri av lithiumjonbatterier placerade baktill i bilen. På längre utflykter och i högre hastigheter hjälper en turbodieselmotor till. Systemet är i stort sett detsamma som presenterades i VW Golf TwinDrive.

 Avsikten med både Golf TwinDrive och Leon TwinDrive är att vidareutveckla eldrift för bilar. I Tyskland testkör VW sin hybrid-Golf i samarbete med staten och förhoppningen är att Seat ska göra detsamma i Spanien. VW och Seat tros ha produktionsklara versioner omkring år 2014. I ett pressmeddelande konstaterar dock Seat att Twindrive-projektet är ”det första steget mot en 100-procentigt eldriven bil.”

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!