060808_hyundai

Segt andrakvartal för Hyundai och Kia

De koreanska biltillverkarna Hyundai och Kia - som också är koncernsyskon - har fått ett trögt andra kvartal. Hyundai har tappat inkomst med 37 procent jämfört med förra året och Kia har tappat hela 70 procent under samma period.

Det dåliga resultatet för jättekoncernen, som är den femte största i världen, beror till största delen på att den koreanska valutan gått bra och blivit betydligt dyrare än väntat i år. Det leder till att priserna höjs kraftigt i andra länder, framförallt USA, och det leder till minska d försäljning. Det blir inte bättre i tredje kvartalet. Förseningen av mellanklassbilen Avante från Hyundai väntas minska inkomsterna ytterliggare och Hyundai som innan 2006 var på väg uppåt ser ut att ta ett riktigt djupdyk inkomstmässigt.

Utöver de dåliga resultatet häktades dessutom Hyundais styrelseordförande Chung Mong-koo för mutbrott och förskingring i april. Han släpptes mot borgen i juni på grund av hälsoskäl och arbetar nu i företaget igen i väntan på rättegång. Den historien har dock satt käppar i hjulen för Hyundai som fått sakta ner sin internationella expansion en hel del.

Trots detta är ändå Hyundai hyfsat nöjda med resultaten. Tack vare minskade utgifter har de ändå lyft nettoinkomsten från 4,9 procent förra året till 5,8 procent i år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!