070529_luftdriven_bil

Serietillverkning av luftdriven bil inleds

En av Indiens största biltillverkare inleder serietillverkning av den luftdrivna MiniCat-bilen.

Efter många års intensivt utvecklingsarbete verkar det som om luxemburgbaserade MDI har lyckats med det som så många andra har misslyckats med. MDI har nämligen utvecklat en luftdriven motor (en fyrcylindrig boxermotor på 800 kubik). som fungerar så pass bra att den nu ska serietillverkas och utgöra kraftkälla åt bilar i Indien. En av Indiens största biltillverkare, Tata motors, kommer inom kort inleda serietillverkningen av den luftdrivna MiniCat-bilen, som blir den första serietillverkade av sitt slag.

MiniCat kommer att finnas i två olika utföranden. I det ena fallet drivs motorn enbart av komprimerad luft. I det andra fallet drivs motorn av luft då fordonets hastighet understiger 50 kilometer i timmen. I högre hastigheter drivs den av konventionellt bränsle. I det fallet fyller den integrerade kompressorn på lufttanken.

Rent tekniskt fungerar det genom att den komprimerade luften får motorns kolvar att röra sig. Återfyllning av luft sker genom en kompressor som är utformad unikt för bilen. Genom att plugga in bilen i en vanlig elkontakt kan man sätta igång kompressorn som i sin tur fyller på tanken med ny komprimerad luft.

Med en påfyllning komprimerad luft ska man enligt uppgifter kunna köra 200 kilometer.

Taxiversion med sex sittplatser som drivs enbart av komprimerad luft.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!