090111-showen-detroit

Showen är i gång!

Detroits bilsalong har dragit igång i dag och Teknikens Världs Hans Hedberg är på plats. Här är hans rapport från de första avverkade premiärerna och lite vid sidan om – från det ödsliga bilhandlardistriktet norr om staden.

Väntan är spänd i bilstaden inför de ständiga TV-nyhetsbeskeden om att fler och fler mister sina jobb inom bilindustrin. Industrin om något är motorn i The Motor Town.

För att känna lite extra på nerven tog vi vår hyrbil och sladdade ut i snögloppet – en sprillans ny Dodge med året-runt-däck. Utan vare sig ABS eller ESP förstår man att vanliga USA-bilar har en del kvar upp till ordinär europanorm.

Den lokala Saab-handlaren har snöpligt nog stängt på lördagar, men ett stenkast bort ligger Volvo-butiken där ekonomichef John Gerrard berättar att man säljer drygt tusen Volvo-bilar per år och 2008 blev ett nytt rekordåret. Alltså inga tecken på den annars nedåtgående bilförsäljningstrenden, enligt Mr Gerrard. Bästsäljare är S80 med 3,2-liters rak sexcylindrig motor.

Övriga delar av bilhandlardistriktet Troy Motor Hall norr om Detroit ekar tomt, och flera som vi pratar med längs vägen berättar att man hellre behåller än byter sin gamla bil till något nytt.

En som köpt ”ny” bil är 22-årige Ryan Renwrick som är mer än nöjd med sin Volvo 244 från 1988! Köpt i går för 400 dollar, billig på bensin och kul att köra är Ryan toppennöjd med sin svenska förstabil!

Tillbaka till downtown Detroit. Först ut i räckan av alla nya bilmodeller i år är Mercedes-Benz. Tyskarna väljer att tjuvstarta med att visa upp en radda konceptbilar, SLR Stirling Moss och BlueZero samt en förhandsvisining av purfärska E-klass W212. Tyvärr var inte självaste Sir Stirling Moss på plats och E-klass ser ut som förväntat – som en stor C-klass. Fronten ser bra och Mercedes-typisk ut men aktern liknar Hyundai!

Intressantast är BlueZero som ger oss föraningar om nästa B-klassgeneration. Det viktigaste nu är att omsätta alla ingenjörs- och designidéer till en produktionsbil, nästa B-klass kommer ju tidigast 2011-12.

Nu på morgonen visas Volvo S60 Concept, ett koncept som Teknikens Värld har följt från insidan. Första avsnittet av bygget kan du se på måndag kväll på Teknikens Värld – Allt om BilenTV8 klockan 21.00.

Förhoppningarna på årets Detroitsalong är kanske inte de mest spännande, men kanske i stället viktiga, framförallt för amerikansk bilindustri. Vi lovar att rota fram det nyttigaste nyheter på det mest nyfikna sättet!

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer