Silex Chreos

Silex Chreos – hypersnabb elektrisk skröna från Malta?

Lyssna på detta: fyra elmotorer, 648 hästkrafter, 4400 newtonmeter, 0-100 på under 2,9 sekunder, toppfart begränsad till 300 km/h, räckvidd över 100 mil, batteriladdning på under tio minuter. Häftigt, inte sant?

Den lilla ön med vänstertrafik i Medelhavet, Malta, är känd för en hel del men knappast för sina bilar. Om följande historia skulle visa sig stämma kan vi lugnt påstå att det kommer att förändras.

 På Malta finns det många företag, ofta utländska sådana, på grund av låg företagsskatt. Ett av alla dessa företag är alternativenergibolaget Silex Power som är experter inom utvinning av energi från bland annat sol, vind och vatten. Nu är de på väg att ge sig in i bilbranschen med dunder och brak.

 Silex Power presenterade nämligen för ett par veckor sedan sin vision över hur en elbil ska se ut och fungera. Chreos, som bilen heter, är en lyxig fastbacksedan på hela 5,42 meter med en hjulbas på mäktiga 3,54 meter. Bredden är lika imponerande den – 2,16 meter. Dessutom är Chreos byggd helt och hållet i kolfiber. Eller byggd och byggd – än så länge byggd på papperet och i fantasin.

 I varje hjul sitt en elmotor, med andra ord fyra totalt. Dessa levererar tillsammans 648 hästkrafter och 4400 newtonmeter!

 Silex Power berättar i sitt material att deras bil gör 0-100 km/h på under 2,9 sekunder. Snabbare än Koenigsegg Agera R. Toppfarten hos Chreos är 300 km/h, en jämn och fin siffra eftersom den är elektroniskt begränsad.

 Hur långt kan man då komma på en uppladdning? Håller man en snittfart på 125 km/h ska man kunna köra hela 100 mil... 100 mil! Vad det är för batterier det maltesiska företaget har placerat i bilen berättar de inte, men att batterierna är extremt mycket dyrare än andra batterier, att de har betydligt högre energidensitet än i andra elbilars batterier och att de tillverkas av en befintlig batteritillverkare, det avslöjar de åtminstone.

 Det fina med batterierna är, utöver räckvidden de ger bilen, att de kan laddas från 0 till 100 procent på mindre än tio minuter via högspänningsuttag. Det går även att ladda via ett vanligt eluttag.

 Silex Power har för avsikt att börja sälja sin lyxelbil Chreos under 2015. Men först ska vi i slutet av april får reda på lite mer fakta och ta del av fler bilder, bland annat från interiören.

 Om nu Chreos skulle bli verklighet och den skulle vara lika otrolig som ovanstående rader beskriver, samt att prislappen skulle vara rimlig, då behöver vi inte oroa oss för bilens framtid.

 Men vi måste lägga in en brasklapp om att det låter lite väl utopiskt för att vi ska tro på det. Vi tror helt enkelt att detta är en skröna från ön som under många årtusenden koloniserats av allt från fenicier till britter. Hoppas vi kan motbevisas.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!