091116-golf-mk1-sydafrika

Sista resan för Golf Mk1

Vi har nu kommit fram till den sjätte generationen av VW Golf. Det innebär dock inte att den allra första generationen har förpassats till historieböckerna. Först nu meddelar Volkswagen i Sydafrika att produktionen av Golf Mk1 läggs ned efter 31 år och det firas med en specialversion.

 Volkswagen Sydafrika tar farväl efter den första Golfen genom att lansera den framtida samlarversionen Citi Mk1. Endast 1 000 exemplar av den nya (gamla) bilen ska säljas. Citi Mk1 baseras på Golf Mk1 och är i stort sett likadan som de Golfar som började säljas i slutet av 1970-talet. Skillnaderna begränsas till vissa exteriöra nyheter och en moderniserad inredning där delar har plockats från de modernare delarna av VW:s reservdelslager. Bilen kan bara fås i färgerna svart och Shadow Blue Metallic och säljs till priset av 113 500 sydafrikanska rand, vilket är ungefär lika mycket i svenska kronor. Alla de 1 000 bilarna utrustas med en 1,6-literesbensinmotor på 100 hästkrafter.

Citi Mk1 markerar slutet på den 31 år långa epok som envist har hängt sig kvar i den sydafrikanska VW-fabriken i Uitenhage. Ända sedan 1978, då Golf Mk1 lanserades i Sydafrika, har Uitenhage-fabriken byggt Golfar av första generationen. Den sydafrikanska fabriken var den enda som fortsatte att sätta ihop första generationens Golf även efter att Golf Mk2 lanserades 1984. Den andra Golfen var större och mer påkostad än den första och ansågs för dyr och komplicerad för vissa marknader. Därför kunde Golf Mk1 klamra sig fast även i fortsättningen och har alltså gjort så ända fram till nu. När Golf Mk2 kom bytte dock originalet namn till Citi i Sydafrika och Volkswagen har skjutit nytt liv i bilen genom att lansera en lång radda specialversioner under åren, bland andra Designa, CTI, Deco, Sonic, Wolf, Bafana Bafana, R Line, Xcite, Billabong och nu senast GTS.

Den moderna tidens säkerhets- och miljökrav kom till slut ikapp den gamla Golfen och produktionen lades officiellt ned redan i augusti i år. Ryktet säger att Citi kommer att ersättas av Brasilien-tillverkade VW Gol i Sydafrika. Först ska dock originalet tackas av och det görs med en Goodbye Tour som startade den 12 november i Uitenhage och slutar den 22 november på samma plats efter att Citi Mk1 har körts genom hela Sydafrika och stannat till i Kapstaden, Bloemfontein, Johannesburg, Pretoria och Durban.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!