071130-sista-murcielago

Sista versionen av Lamborghini Murciélago

Det börjar närma sig pension för Lamborghinis värsting Murciélago. Som en sista hyllning planeras en bakhjulsdriven version med runt 680 hästkrafter. Andra nyheter är 100 kilo lägre vikt och E-gear som standard.

Källor från Sant'Agata säger att modellen får det mytomspunna tilläget SV. Det sägs även att effekten ska bli högre än Reventons 641 hästkrafter. Viktminskningen på 100 kilo kommer framförallt av att fyrhjulsdriften slopas. Med det vinner man 40 kilo. Resten av viktminskningen sker med den kunskap man ådrog sig vid utvecklingen av Gallardo Superleggera.

SV-versionen utvecklas i allmänhet utifrån samma program som vid skapandet av Gallardo Superleggera. Arbetet delas in i tre fokusområden; interiör, exteriör och mekanik. Inredningen domineras av kolfiber. De tidigare skinnklädda dörrsidorna byts mot kolfiberuppbyggda med en öppningsvajer i stället för konventionellt handtag. Varje dörr blir därmed 2,2 kilo lättare. Stereon plockar Lamborghini bort, mot en i sammanhanget mindre kostnad finns dock möjligheten att köpa tillbaka den.

Den elektriskt höj- och sänkbara vingen på Lamborghini Murciélago byts mot en fast i kolfiber. Nyutvecklade och lättare fälgar sparar sex kilo i varje hörn. E-gear växellådan blir standard i SV. Dels för att den tydligen är lättare men även för att Lamborghini tror att föraren inte kommer att ha tid att trampa på en kopplingspedal. Tiden för växlingarna minskar från 0,4 sekunder till 0,2 sekunder, vilket gör SV till den snabbast växlande Lamborghini hittills.

Det talas om att den 6,5 liter stora V12-motorn ska få omkring 680 hästkrafter. För att all denna kraft ska kunna förmedlas till bakdäcken väntas en kraftig modifiering av antisladdsystemet.

Med cirka tre år kvar på Murciélagos livscykel blir SV troligtvis den sista modifieringen från Lamborghini själva. Förutom den nämnda gatversionen är det inte omöjligt att även en banversion kan bli aktuell.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!