Självkörande bilar – äldre än du tror

Trodde du att autonoma bilar var en ny uppfinning? Här testas en helt självkörande bil redan 1971.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Självkörande bilar börjar ta allt mer plats i motormedia, men grundidén är inte något nytt. I filmen ovan får vi se hur denna Ford Cortina klarar av att köra själv längs en testbana hos Road Research Laboratory, England. Året är 1971.

Då trodde man att alla skulle kunna sitta i baksätet och låta bilen sköta körandet redan år 2000. Nu vet vi dock att det inte blev så och att det fortfarande är några år kvar innan vi får se självkörande bilar på vägarna på riktigt.

Drömmen om att bilar ska kunna köra för egen maskin är dock nästintill lika gammal som bilen. Redan på 1920-talet utfördes en del experiment och under 1950- och 1980-talet gjordes stora framsteg. Nu har vi dock tekniken som krävs mer lättillgänglig och det enda som egentligen står i vägen för att dessa bilar ska kunna börja rulla på vägarna är lagar och regler.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!