Självkörande bilar kan tvingas ha svart låda

Det återstår mycket pappersarbete och många beslut innan de självkörande bilarna kan bli en realitet. I Tyskland finns det nu förslag på att om så kallade autonoma bilar ska bli av måste de vara utrustade med en svart låda.

Tyska transportministern Alexander Dobrindt och hans departement har lagt fram ett förslag som säger att alla framtida autonoma (självkörande) bilar ska vara utrustade med en svart låda, ungefär på samma sätt som i flygplan. Den svarta lådan ska ha till uppgift att registrera när bilens autonoma funktion är aktiv respektive inaktiv, det vill säga när bilen körs manuellt, samt när systemet uppmanar föraren att ta över körningen och om föraren följer uppmaningen eller inte.

Lagförslaget är tänkt att göra det obligatoriskt för förare av självkörande bilar i framtiden att alltid förbli i förarsätet, redo att ta över når så behövs. Så som svarta lådan hittills beskrivits hindrar det dock inte föraren att syssla med andra grejer som tar fokus från trafik- och körsituationen. I så fall skulle en kamera vara nödvändig.

Vem som ska ha tillgång till informationen som svarta lådan registrerar återstår att se. Myndigheter och biltillverkare kommer att ha förstatjing, men sannolikt vill även exempelvis försäkringsbolag ha del av uppgifterna.

Tesla, som har sitt (halv)autonoma system Autopilot, har redan en form av svart låda som registrerar när funktionen är aktiverad och när den inte är det, samt när systemet uppmanar föraren att ta över körningen och om så sker. Efter de tre allvarliga olyckor med Tesla-bilar som inträffat de senaste månaderna har Tesla kunnat avgöra om det har rört sig om handhavandefel från förarens sida eller inte. I exempelvis dödsolyckan i maj har de bekräftat att bilen körde av sig själv och att systemet inte reagerade på en vit lastbil som inte syntes mot en ljus himmel. I Model X-olyckan för ett par veckor sedan säger Tesla att den allvarliga avåkningen berodde på förarfel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!