Googles självkörande bil. Foto: Google

Självkörande bilar kör snart utan människor

I den amerikanska delstaten Kalifornien är det snart tillåtet att testa självkörande fordon utan mänsklig översyn.

De nuvarande reglerna kring tester av självkörande fordon kräver att de har konventionella kontroller som ratt och pedaler, och en person bakom ratten som kan ta över körningen.

Men Department of Motor Vehicles, DMV, har nu meddelat att det inte kommer att behövas så länge till. De planerar att tillåta autonoma fordon att köra runt på allmänna vägar utan mänsklig övervakning i slutet av året. Det rapporterar Reuters.

Den här typen av tester kräver ett särskilt tillstånd. Dessutom måste också övervakas av en operatör som kan se över framfarten och kommunicera med eventuella passagerare.

Allmänheten har möjlighet att påverka beslutet genom att kommentera lagändringen under 45 dagar. Om det blir några protester återstår att se, men enligt en undersökning utförd av American Automobile Association säger sig 78 procent av amerikanarna vara rädda för att sitta i en bil som framförs autonomt.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!