081201-staten-volvo

Sju av tio vill att staten räddar Volvo PV

En majoritet av det svenska folket vill att staten tillfälligt ska ta kontroll över Volvo PV för att rädda företaget. Sju av tio tycker att staten måste ingripa om Ford inte kan garantera någon framtid för Volvo. Det visar en undersökning som beställts av Sveriges Ingenjörer.

Sju av tio svenskar anser att staten måste gå in och rädda Volvo Personvagnar om ägaren Ford inte kan garantera Volvos framtid. Det visar en undersökning som fackförbundet Sveriges Ingenjörer låtit göra, rapporterar DN. I undersökningen tillfrågades 1 000 personer. Av dessa tror 60 procent att det finns en ganska stor risk att Volvo upphör som biltillverkare i Sverige inom ett par år. 64 procent av de tillfrågade anser att staten ska låna ut pengar till Volvo medan 68 procent är positiva till att staten går in som tillfällig ägare.

Volvo PV:s framtid har diskuterats vilt de senaste dagarna. Debatten tog ordentlig fart när Rolf Wolff, rektor för Handelshögskolan i Göteborg, i början av förra veckan argumenterade för att staten borde ta över både Volvo och Saab. I helgen fick Rolf Wolff visst stöd av socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin som i Ekots lördagsintervju sade att staten måste överväga att ta över Saab och Volvo. Statsminister Fredrik Reinfeldt är inte lika positiv. Han anser att det är bilindustrins uppgift att anpassa sig till vad konsumenterna vill ha.

–Många bilföretag gör fel typ av bilar i förhållande till vad kunderna vill köpa. Om man tror att stater ska rätta till det tror jag att man är fel ute. Det är bättre att bilbranschen minskar ned sin kapacitet och blir bättre på att bygga de bilar som folk efterfrågar. Vår utgångspunkt bör vara att vi försöker få bilbranschen att ta ansvar för det själva, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till SVT.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!