090611-ford-behåller-volvo

Ska Ford behålla Volvo?

Försäljningen av Volvo PV har utvecklats till en långdragen process och Ford sitter inte längre i en lika trång ekonomisk sits som tidigare. Nu uppger flera branschbedömare för DI att det är mycket möjligt att Ford behåller Volvo.

Volvo Personvagnar har varit till salu sedan december förra året och än har ingen köpare kunnat utses. Ett flertal intressenter uppges ha besökt Volvo i Torslanda i flera olika vändor och ett flertal gånger har det verkat som att olika kinesiska företag skulle vara beredda att lägga bud. Biltillverkaren Geely har framstått som den hetaste kandidaten. Men Volvo PV är fortfarande i Fords ägo och uppgifterna om intresserade Volvo-köpare kommer allt mer sällan. Nu tror flera branschbedömare att en försäljning kanske inte ens blir av.

En branschkälla uppger för Dagens Industri att Ford inte längre är pressat att sälja Volvo. DI:s källa bedömer att Volvo kommer att stanna hos Ford, om än i en mer självständig position. När Ford tillkännagav att det svenska dotterbolaget var till salu befann sig amerikanerna i en mycket ekonomiskt pressad situation. Sedan dess har Fords läge ljusnat något och de har inte ens behövt ta emot några stödpengar från den amerikanska staten. Att försäljningen av Volvo inte längre är självklar bekräftas av en av de intresserade köparna som säger till DI att Ford verkligen inte har bråttom att bli av med Volvo. Enligt den anonyma källan handlar det om månader snarare än veckor innan en affär kan vara klar. Ford uppges dessutom ha blivit petigare i urvalet av intressenterna. Därmed lär prislappen på Volvo PV ha ökat från 15-20 miljarder till 25-30, enligt DI.

Volvo-chefen Stephen Odell hoppas att Ford väljer att behålla Volvo. I en intervju med Dow Jones Newswires säger han att han hoppas att Volvo är attraktivt nog för Ford att behålla.

– Det vore ett gott betyg för mig och företaget om vi lyckas göra Volvo så lönsamt att Ford ändrar sig och beslutar att behålla det svenska bolaget.

Odell vill inte säga något om hur försäljningsprocessen går eller avslöja namnet på någon av de intresserade köparna. Han antyder dock att försäljningen inte kommer att slutföras inom den närmaste tiden.’

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!