080804-lastbilar-förbjud Foto: Scania CV AB

Ska lastbilstrafiken förbjudas på helgerna?

Ja, i alla fall om du frågar Miljöpartiet. I en ny rapport föreslår de gröna att lastbilstrafik ska förbjudas på helgerna. Dessutom ska den tillåtna maxvikten sänkas och skatten på långtradartransporter höjas.

Miljöpartiet lanserar ett nytt grepp för att ta itu med koldioxidutsläppen från vägtrafiken. Det handlar inte om att ge ökade subventioner till miljöbilar eller införa nya trängselskatter. Nu ska trafiken i stället förbjudas, åtminstone delvis. Miljöpartiet föreslår i en ny rapport att lastbilstrafik ska förbjudas på helger. Därtill ska ekipagens totalvikt sänkas och högre skatt ska införas på långtradartransporter. Målet är att koldioxidutsläppen ska minska genom att begränsa den tunga lastbilstrafiken och främja utbyggnad av järnväg och sjöfart.

Enligt Miljöpartiets förslag ska lastbilar med en totalvikt på mer än 7,5 ton inte få köra på söndagar och helgdagar. Under sommaren ska de inte heller få köra på lördagar. Den tillåtna totalvikten ska också sänkas från 60 till 44 ton, rapporterar Dagens Nyheter.

I en kort kommentar förklarar Åkeribranschen sitt missnöje med Miljöpartiets förslag.

– Det känns som om miljöpartiet vill rasera vårt välstånd. Mycket kommer att bli dyrare, kommenterar Hans Engström, informationsansvarig på Sveriges åkeriföretag till TT.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!