080129-regbevis

Skärpt säkerhet för registreringsbevis

Från och med 1 februari skärper Vägverket säkerheten för registreringsbevisen. Identitetskontroll införs för att säkerhetsställa att det är fordonets registrerade ägare som beställer och hämtar ut beviset. Samtidigt avgiftsbeläggs dubblettbeställningar av Del 2 av registreringsbeviset.

År 2004 ersattes det dåvarande registreringsbeviset av ett tvådelat och EU-harmoniserat registreringsbevis. Bakgrunden var nya EU-krav, bland annat gällande säkerhet och enhetlighet. Syftet var att försvåra den illegala handeln med fordon och samtidigt förenkla informationsutbytet medlemsländerna emellan. 

Av säkerhetsskäl är det angeläget att registreringsbevis inte utfärdas i onödan. Det EU-harmoniserade registreringsbeviset är idag den handling som krävs vid registrering av fordon i ett annat EU-land. Av samma anledning bör man som fordonsägare vidta åtgärder för att se till att ett registreringsbevis inte kommer i orätta händer.

– Varje år beställs mer än 600 000 dubbletter av registreringsbevis, säger Birger Höök, chef för Vägverket, Trafikregistret. Registreringsbeviset är en värdehandling som man bör ha god uppsikt över. Avsikten med den nya avgiften är att minska antalet dubblettbeställningar samtidigt som vi kan vara säkra på att det är just fordonsägaren som får beviset. 

Från och med 1 februari 2008 kostar det 100 kronor att få en dubblett av Del 2 av registreringsbeviset. Beviset skickas mot postförskott och kommer att kunna hämtas ut hos sitt postombud. Vid utlämnandet sker en legitimationskontroll. Om beställning, legitimering och betalning sker direkt via Vägverkets webbplats är avgiften emellertid 50 kronor och beviset skickas då direkt hem till fordonsägaren. 

– Vår uppmaning till landets alla fordonsägare är: var rädd om registreringsbeviset eftersom det är värdehandling, avslutar Birger Höök.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!