080906-straff-rattfylla

Skärpta straff för upprepat rattfylleri

Som en följd av den senaste veckans rabalder efter att en Märstabo dömts för rattfylla 48 gånger samt åkt fast för rattfylla ytterligare två gånger under samma dygn förra helgen, så vill justitiedepartementet nu skärpa de befintliga lagarna för upprepat rattfylleri. Minimistraffet höjs från sex månader till ett år.

I helgen skrev vi om den man från Märsta som under ett och samma dygn åkte fast för rattfylla i Uppland under fredagen och lördagen. Mannen är en så kallad återfallsförbrytare efter att han tidigare dömts hela 48 gånger för rattfylla, och så sent som i maj körde han på en kvinna med barnvagn.

Bara ett par dagar efter mannens uppmärksammade fyllefärder höjde Motormännens Riksförbund rösten. De vill se skärpta straff för rattfyllerister och upprepad rattfylla. Mer om detta kan du läsa via länkarna nedan.

Nu verkar det som att alla skriverier i media och Motormännens krav har bönhörts av justitiedepartementet med Beatrice Ask i spetsen.

– Upprepade återfall i brott, inte minst notoriska rattfylleribrott, är något helt oacceptabelt, säger justitieminister Beatrice Ask till DN.

Nästa år kommer ett lagförslag om skärpta straff för upprepade rattfylleribrott samt andra så kallade vållandebrott där förövaren är uppenbart oaktsam och inte tar sitt ansvar. Den eventuella lagförändringen skulle innebära att minimistraffet höjs från sex månader till ett år. Om det nya lagförslaget får gehör nästa år får vi verkligen hoppas att straffskalan tillämpas i praktiken. Det gäller att döma ut detta minimistraff, att bara ha det prydligt skrivet i lagboken hjälper ingen.

Utöver detta förbereder regeringen ett förslag som innebär att man ska kunna beslagta bilar från personer som gång på gång kör rattfulla.

– Notoriska återfallsrattfyllerister borde inte ha tillgång till bil. De brukar också ofta köra väldigt risiga bilar, har vi sett av utredningar, säger Ask.

Varför nämner inte justitiedepartementet alkolås i samband med dessa nya uttalanden? Alkolås är antagligen inte lösningen på hela problemet, men det skulle vara en bra bit på vägen för att undanröja en stor del rattfulla förare från våra svenska vägar. Diskutera gärna i kommentarsfunktionen här nedan. Vad anser du om det nya lagförslaget och tycker du alkolås borde vara en del i lösningen?

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr