090205-skattermärke-kvar

Skattemärket får fortsatt förtroende

Skattemärket på bilar ska inte tas bort. Förslaget om att slopa skattemärket för att spara in på kostnaderna har dragits tillbaka efter en intern strid i regeringen, enligt tidningen Motorföraren.

 I slutet av förra året lade näringsdepartementet fram ett förslag om att slopa skattemärket på bilar från de 1 april 2009. Förslaget möttes dock genast stark kritik från flera olika håll. Finansdepartementet och justitiedepartementet har protesterat mot ett borttagande eftersom det skulle innebära en stor risk att förlora skatteintäkter. Nu har näringsdepartementet dragit tillbaka sitt förslag och lagt det på hyllan på obestämd tid, erfar Motorföraren. Skattemärket blir kvar.

Förslaget som lades fram i höstas innebar att skattemärken på personbilar och lätta lastbilar skulle slopas från och med den 1 april i år. Samtidigt föreslogs att bötesbeloppet för att köra ett icke godkänt fordon skulle höjas. Rikspolisstyrelsen gick genast emot förslaget eftersom det skulle bli svårt att se om en bil är laglig att köra på vägarna eller inte. Därmed skulle fler bilister kunna strunta i att betala skatten utan att bli upptäckta. Näringsdepartementet påpekade dock att man skulle spara omkring 50 miljoner kronor i administrativa kostnader om systemet med skattemärket försvann. Finansdepartementet invände med att den besparingen snabbt skulle ätas upp av uteblivna skatteintäkter.

Förutom rikspolisstyrelsen har även Skatteverket, Bilprovningen, länsstyrelserna och Trafikförsäkringsföreningen uttryckt sitt motstånd mot förslaget att slopa skattemärket.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!