Foto: Skitterphoto

Skatten på bensin och diesel höjs 1 januari 2018

Från och med årsskiftet höjs skatten på bensin med 30 öre per liter och på diesel med 27 öre per liter.

Under 2014 års valrörelse lovade Socialdemokraterna att skatten på bensin och diesel inte skulle röras. Det löftet höll man inte länge. Bara några få månader efter att de tillsammans med Miljöpartiet hamnat i regeringsställning kom de fram till att de låga oljepriserna minskar inkomsterna till staten och att man därför tvingades införa en automatisk, årlig indexuppräkning av drivmedelsskatterna. Det innebär att skatterna på bensin respektive diesel följer inflationen plus ytterligare två procent ovanpå det.

Nu är det dags för ännu ett årsskifte och därmed också ytterligare skattehöjningar på drivmedel. Den 1 januari 2018 kommer skatten på bensin att höjas med 30 öre per liter och skatten på diesel med 27 öre per liter. Båda summorna inkluderar moms.

Läs även: Svensk kilometerskatt utreds

Av dagens bensinpris utgör ungefär en tredjedel produktkostnaden, resten, ungefär två tredjedelar av priset, är olika typer av skatter.

Folk är grundlurade, för de har inte förstått vad det innebär på lång sikt och jag tror inte heller att de övriga politiska partierna har insett vad det innebär. Det blir en ränta-på-ränta-effekt och enligt våra beräkningar kommer vi om ett respektive två år ha diesel- och bensinskatter som är högst i världen, säger Bertil Moldén på Bil Sweden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet