080112-fabia-combi-broms

Skoda Fabia kan ha livsfarliga bromsar

Nya Skoda Fabia fick ett varmt välkomnande vid lanseringen förra våren. Nu har det däremot uppdagats att kommande Skoda Fabia Combi kan ha ett allvarligt fel på bromsarna.

Det kom grus i maskineriet när Skoda Fabia endast fick fyra stjärnor i Euro NCAP:s krocktest, något som mycket väl kan visa sig i försäljningssiffrorna. Nu har det dessutom upptäckts att bromsarna på kommande Skoda Fabia Combi kan ha allvarliga brister som gör att bromsverkan upphör vid körning i vinterväglag.

Vid minst tre tillfällen med två olika bilar har bromsverkan upphört. Det är DN Motor och Sundsvalls Tidning som rapporterar om problemen som uppstod när de körde var sin pressbil. Vid körning i värmländska Torsby försvann plötsligt bromsverkan för Kalle Holmberg på DN Motor.

– Det var snöigt och nollgradigt, bilen hade stått parkerad ett längre tag och när jag skulle bromsa in första gången efter start kändes pedalen stum. Jag valde snabbt att byta fil och den marginalen räckte för att bromsen åter skulle fungera, berättar Kalle Holmberg för DN.se.

– Först förklarade jag bort det hela med att mina kraftiga kängor spelat mig ett farligt spratt, att jag kanske fastnat på något vis mellan pedalerna. Men när jag vid ytterligare några tillfällen kände liknande tendenser – dock inte lika dramatiskt – förstod jag att allt inte stämde.

Motorreportern Gunnar Almberg på Sundsvalls Tidning har varit med om liknande upplevelser vid körning med en annan pressbil. När han skulle stanna vid ett rödljus efter sju mils körning i snöslask på E4:an så fungerade inte bromsarna.

– Jag tvingades till en kraftig undanmanöver och kom förbi i vänstra filen. Tack och lov slog det precis om till grönt, berättar Gunnar Almberg på ST.nu.

Kort därefter hände samma sak igen, men han lyckades få stopp på bilen efter att ha pumpat på bromspedalen upprepade gånger.

Efter att Sundsvalls Tidning berättat om felet för Skoda Auto togs bilen in för teknisk undersökning med tron att felet endast rörde det enskilda exemplaret.

Strax därefter berättade även DN Motor om sitt likartade problem och då förstod Skoda att problemet mycket väl kan vara av större art.

Skoda Auto säger sig inte ha fått fler rapporterade problem än dessa två, men att de ser allvarligt på det inträffade och ska gå till botten med det hela. Henrik Svensson, pressansvarig på Skoda Auto, säger att om andra ägare till en Fabia märker minsta lilla symptom eller liknande så ska de ta kontakt med närmaste återförsäljare. Skoda Auto vet inte om det inträffade med de två pressbilarna kommer att leda till uppskjutning av lanseringen av Fabia Combi som är planerad till den 4 februari.

Läs mer på DN Motor

Läs mer på ST.nu (Sundsvalls Tidning)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!