100801-skoda-joyster

Skoda Joyster får klart för start

En pytteliten tjeck är på väg. Nu är det bekräftat att Skoda ska lansera en liten minibil baserad på kommande Volkswagen Up och att den ska ta Joyster-namnet från ett gammalt koncept.

 Skodas produktportfölj växer sakta men säkert och nu ser det ut som att den ska växa sig nedåt i graderna. Skoda ska nämligen lansera sin minsta modell hittills om två år och de ska få låna VW:s omtalade Up-plattform. Enligt tyska Auto Bild ska den minsta och billigaste Skodan hittills lanseras efter VW Up! som väntas till någon gång under 2012.

Den nya Skodan förmodas bli en konkurrent till bilar som Toyota iQ och Peugeot 107/Citroën C1/Toyota Aygo. Trots ett kompakt yttre ska fyra åkande få plats samtidigt. Namnet kommer med största sannolikhet att hämtas från den fyra år gamla konceptbilen Skoda Joyster som var mer av en coupémodell. Vågar vi hoppas på att produktionsbilen även får låna de vassa linjerna?

Skoda Joyster kommer att byggas på samma plattform som Volkswagen Up!, vilket innebär en framhjulsdriven konstruktion med motorn fram. Först var det tänkt att motorn och drivningen skulle placeras på bakaxeln men det beslutet revs upp när VW kom på att det vore bra att kunna använda plattformen till Skoda- och Seat-modeller som kan säljas på en mängd olika marknader runt om i världen. Det kan även bli aktuellt för VW:s nya partner Suzuki att låna plattformen. Motoralternativen är förstås än så länge högst hypotetiska men ett gäng helt nyutvecklade trecylindriga bensinmotorer är att räkna med, bland annat en 1,0-litersbensinare och en 1,2-litersdiesel. Båda ska släppa ut mindre än 100 gram koldioxid per kilometer.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!