080320-höjd-trafikförsäkr

Skrotbilar kan höja trafikförsäkringen

Mängder av skrotbilar dumpas varje år mitt i den svenska naturen. I början av förra året fick Vägverket uppgiften att lösa problemet. Deras förslag på åtgärd är att höja trafikförsäkringen.

I tisdags publicerade Bil Sweden siffror över 2007 års bilskrotning. Sammanställningen visar att det skrotas allt färre bilar. Under fjolåret skrotades totalt 228 309 personbilar och lastbilar/bussar med en totalvikt på högst 3,5 ton. Jämfört med 2006 är det en minskning med drygt 55 000 bilar. Bil Sweden ser det som ett direkt resultat av slopandet av skrotningspremien i maj 2007. 2007 blev året då bilar av årsmodell 1988 skrotades allra flitigast. I märkesligan hamnade Volvo i topp med 48 000 skrotade bilar, därefter Ford och Saab med 25 600 respektive 23 700 skrotade bilar.

Enligt stiftelsen Håll Sverige Rent hamnar många av bilarna som borde skrotas men inte gör det, i den svenska naturen. Enligt stiftelsens beräkningar står närmare en halv miljon skrotbilar som ingen vill kännas vid utspridda i naturen. Förra året fick Vägverket i uppdrag att lösa det som då ansågs vara ett allvarligt problem. Den stora frågan är vem som ska betala för bortforslingen av de förfallna bilarna. En fråga som Vägverket nu tror sig ha funnit en lösning på.

– Det kommer även i fortsättningen i första hand vara fordonets ägare som ska betala bortforslandet och skrotningen. Men i de lägen som det inte går att få loss några pengar den vägen så föreslår vi att kostnaden slås ut på trafikförsäkringarna, säger Robert Östlund, sektionschef på Vägverket, som utsågs till projektledare för skrotbilsrapporten till Svenska Dagbladet.

Enligt Håll Sverige Rent dumpas 10 000-12 000 skrotbilar varje år och kommunerna får bara in pengar till bortforsling av knappt en tiondel av ägarna. Vägverkets förslag är nu att de återstående pengarna ska betalas av Sveriges bilister. Robert Östlund säger till Svenska Dagbladet att höjningen av trafikförsäkringen blir ytterst marginell för varje enskild bilägare, i värsta fall tio kronor per person.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!