100510-ferrari-formula

Skyddsglasögon på när Ferrari blir berg- och dalbana

När Ferrari bygger berg- och dalbana så bygger de rejält. I dag avtäcktes Ferraris berg- och dalbana Formula Rossa i Abu Dhabi och det är skyddsglasögon på som gäller. 0-100 km/h går på 2 sekunder blankt.

Nu är Formula Rossa äntligen redo att visas för allmänheten. Det handlar inte om någon ny racingbana men nästan lika bra eller kanske till och med lite bättre. Formula Rossa är nämligen en berg- och dalbana som byggs i anslutning till Ferrari World i Abu Dhabi. Formula Rossa är huvudattraktionen i världens största inomhusnöjespark som byggs i Ferraris regi. Allt handlar om Ferrari.

När Ferrari World öppnas för besökare under hösten kommer Formula Rossa att vara en av världens snabbaste berg- och dalbanor. På vissa ställen ska tågen som är designade som Formel 1-bilar komma upp i 240 km/h och utsätta de åkande för krafter upp till 1,7 G. Färden börjar med att vagnarna dras igång av ett system liknande det när jaktflygplan lyfter från ett hangarfartyg. Vagnarna skjuts iväg med hjälp av 20 800 hästkrafter och inom 2 sekunder är farten 100 km/h och inom 5 sekunder är vagnarna 52 meter över marken. Därefter följer drygt två kilometer av skarpa svängar och stora höjdskillnader. Som vi kan se i ett av videoklippen måste alla passagerare använda glasögon som skydd mot fartvind och sandkorn.

Ferrari World byggs på Yas Island i Förenade Arabemiraten. Mitt bland alla skrytbyggen och ökenprojekt är Yas Island dedikerade för underhållningsanläggningar av olika slag. Ferrari-bygget blir utan tvekan det mest utmärkande och taket, som enligt uppgift är världens största sett till ytan, syns tydligt från luften.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!