Skyll inte på lastbilsförarna!

Det är inte alltid lastbilsförarens fel när en olycka uppstår. Enligt ny statistik från Trygg Hansa beror olyckor med lastbil, i motsats till vad många tror, sällan på lastbilsföraren. Den vanligaste olycksorsaken är att en personbil kommer över i fel körfält.

Lastbilar får ofta ta mycket kritik i trafiken. De är stora, törstiga och de kan orsaka stora skador vid en eventuell olycka. Men kanske är det nu dags att vara lite mildare mot lastbilarna. Nya siffror från Trygg-Hansa visar nämligen att de flesta olyckorna där en lastbil varit inblandad inte beror på lastbilsföraren. Under de tre senaste åren, 2005-2007, har 231 olyckor med tunga lastbilar inblandade inträffat. Trygg-Hansa har analyserat de totalt 36 skador med lastbil som har inkommit till dem under dessa år. Resultaten visar att det i motsats till vad många kanske tror, oftast inte är lastbilsförarens fel. Samtliga av de 16 lastbilsförare som var inblandade i dödsolyckor vid möteskollision friades från allt ansvar. De 36 studerade olyckorna orsakade totalt 37 dödsfall varav 4 var lastbilsförare.

– Efter olyckor där lastbilar är inblandade hävdas det ofta att lastbilen varit orsaken. Vår analys visar att detta är en myt, säger Kjell Rytterström, skadeförebyggare för yrkesmässig trafik på Trygg-Hansa. Liksom vid många andra trafikolyckor handlar det ofta om att hastighetsbegränsningarna inte respekterats.

Det visar sig i stället att det oftast är personbilarna som varit orsak till olyckorna. Mötande personbilar har ofta överstigit hastighetsbegränsningarna, tappat kontrollen över bilen och hamnat i mötande körfält. Alkohol- eller drogpåverkade personbilsförare orsakade ett fåtal av olyckorna.

Den näst vanligaste olyckan med dödlig utgång som involverar lastbil var kollision med cyklister eller gångtrafikanter. Oftast berodde olyckorna på att cyklisten eller gångtrafikanten hamnat i döda vinkeln när lastbilen svängt. Kjell Rytterström tycker nu att det är dags för oss alla att ta ett större ansvar. Han är också positiv till att lastbilar utrustas med hjälpmedel som backspegelarrangemang och positionsljus.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!