081211-volvo-saab-fusion

”Slå samman Saab och Volvo”

Förena Saab och Volvo i ett gemensamt bolag. Det föreslår ordförandena för Sveriges Ingenjörers akademikerklubbar vid Volvo PV och Saab Automobile i en debattartikel i SvD. Enligt dem kan det rädda svensk bilindustri, samtidigt som Saab och Volvo åter blir konkurrenskraftiga.

Att slå samman Saab Automobile och Volvo Personvagnar kan vara räddningen för svensk bilindustri. Det anser Håkan Danielsson och Magnus Sundemo, som representerar akademiker­klubbarna Sveriges Ingenjörer vid Volvo Cars och Saab Automobile. I en debattartikel i Svenska Dagbladet argumenterar de för att det bästa vore att slå samman Volvo och Saab till ett bolag. Danielsson och Sundemo skriver att beskeden från GM och Ford om att sälja Saab och Volvo inte bara behöver vara något negativt. Det kan lika gärna förlösa stor kreativitet och lägga grunden för en pånyttfödd svensk fordonsindustri.

Enligt Danielsson och Sundemo är det felaktigt att tro att Saab och Volvo måste ingå i en stor koncern för att överleva. Det är inte bara de stora företagen som har råd att utveckla ny teknik. De menar att det är fel att diskutera vem som ska ta över och rädda Saab och Volvo. ”Denna väg är redan prövad och fungerade inte. Hade storlek och muskler varit det som krävts hade Saab varit ett fantastiskt lönsamt företag långt innan Ford började titta på Volvo. Volvo har i Fords ägo gått från ett lönsamt växande företag till ett krympande och olönsamt bolag. Stäng det tänkandet en gång för alla,” skriver Danielsson och Sundemo i SvD.

I stället tycker de att man ska utnyttja det faktum att Saab och Volvo är relativt små tillverkare, för att skapa ett nytt och starkt företag. De tror att man redan på kort sikt kan ta fram nya bränslesnåla modeller. De tar Volvos DRIVe-satsning som exempel och menar att Saab skulle kunna göra samma sak med sina modeller.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!