101104-släpvagn-elbil

Släpvagnen som förlänger räckvidden

Nu finns en lösning för alla som oroar sig för att batterierna i elbilen ska laddas ur. Ett amerikanskt företag har tagit fram en släpkärra med elmotor, generator och batterier som inte bara kan fungera som mobil laddstation, den driver sig själv också.

Det ständiga frågetecknet kring dagens elbilar är räckvidden. Hur lång är den, och räcker den för de vardagliga behoven? Många hävdar att elbilar endast har potential i storstäder där det finns gott om laddstationer och där körsträckorna är korta. Men nu har det amerikanska företaget  Electric Motors and Vehicles Company (EMAV) tagit fram en släpvagn som kan vara till stor hjälp för elbilar som vågar sig ut på långresor.

EMAV:s lösning är kort sagt en släpvagn med batterier. EMAV vill dock hellre kalla släpvagnen för Power Regeneration Unit (PRU). PRU är en liten släpvagn utrustad med litiumjonbatterier och en dieselgenerator. I dieseltanken ryms 22 liter, vilket är tillräckligt för en räckvidd på 112 mil. PRU har också en elmotor på 240 volt som gör att släpvagnen driver sig själv. Tanken är att elbilen som PRU är påkopplad efter aldrig ska behöva dra släpet, bilens elmotor ska aldrig belastas av släpvagnens tyngd. PRU ansluts till bilen via en ”Smart Hitch” som sänder signaler till bilens varvtalsregulator.

Den stora vinsten med släpvagnen är att den ska kunna ladda bilens batterier om man inte får tag i någon fast laddstation. En extra bonus är att PRU inte är helt fullpackad med batterier och teknik utan även har en del plats över för packning.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!