090622-smart-fortwo-elbil

Smart elbil redo för produktion

Sedan december 2007 har 100 stycken eldrivna Smart Fortwo Electric Drive berikat det brittiska vägnätet i testsyfte. Testerna har fallit så väl ut att bilen nu är redo för produktion. Samtidigt påbörjar man tester av nästa generation som bland annat ska ge bättre prestanda.

Daimler AG ska nu sätta Smart Fortwo Electric Drive i produktion efter att de 100 bilarna i England gett ett positivt resultat efter drygt ett och ett halvt års testande. De som fått äran att testa bilarna, mestadels i London, är citypolisen, kommunpolitiker, universitet, arkitekter samt utvalda personer på elbolag.

Därför meddelar man nu att bilen sätts i produktion för den brittiska marknaden, dock i liten skala. De första bilarna levereras i början av nästa år.

Detta är välkommet sedan det i oktober förra året är riktigt dyrt att köra i London, speciellt med bilar som släpper ut mer än 225 gram koldioxid per kilometer. Då kostar det en bra bit över 300 kronor om dagen att köra i Londons centrala delar.

Londons borgmästare Boris Johnson är nöjd med Daimlers beslut.

– Det är helt fantastiskt att se tillverkare som Smart ta täten och göra det elektriska fordon till ett enkelt val för London-borna. Övergången till eldrivna fordon, som släpper inte släpper ut några föroreningar på Londons gator, kommer att ha en enorm inverkan på att minska koldioxidutsläppen för att bromsa klimatförändringen och samtidigt ge förbättrad luftkvalitet och bullernivåer för våra medborgare.

Men Daimler är inte nöjda med det. De har redan satt första spadtaget för nästa generation eldrivna Smart Fortwo. Snart får vi se en testflotta av denna nästa generation på gatorna i Rom, Milano och Paris samt några amerikanska storstäder. Nästa generation el-Smart kommer att få litiumjonbatterier tillsammans med förfinad teknik. Detta ska ge längre räckvidd per laddning, kortare laddtider samt bättre prestanda.

De bilar som har testats i Storbritannien det senaste året har haft en räckvidd på 11 mil medan ett urladdat batteri tar åtta timmar att ladda fullt. Fyra timmar räcker för 80 procents laddning, men då blir räckvidden så klart kortare.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!