Prototyp av Grenadier Foto: Ineos

Smart-fabriken såld – ska bygga ny terrängbil

Mercedes säljer sin fabrik i Hambach till Ineos som där ska bygga sin terrängbil sida vid sida med Smart-bilar.

Det började med en idé på en pub vid namn Grenadier, nu har Ineos köpt Mercedes fabrik i Hambach för att få sin bil i produktion i slutet av nästa år. En bil som hittills går under samma namn som tidigare nämnda pub. Det handlar om en arvtagare till den klassiska Land Rover-modellen Defender som vi har skrivit om tidigare här på teknikensvarld.se.

Foto: Mercedes

I fabriken har Smart-bilar byggts sedan 1998 och ska så fortsätta att göras sida vid sida med den nya terrängbilen. Hur länge återstår dock att se då nya Smart-modeller är att vänta. De bilarna ska byggas i Kina då Mercedes har gjort gemensam sak med Geely om märkets framtida modeller som blir eldrivna. 2022 är det meningen att de nya bilarna ska säljas på en global marknad. Samma år ska fyrhjulsdrivna Grenadier börja levereras till kunder.

PROVKÖRNING: Smart Fortwo EQ 

I Hambach-fabriken ska även Ineos fortsätta tillverka andra komponenter som Mercedes använder sig av. I och med det ska dagens 1 300 anställda kunna behålla sina jobb.

Ineos gjorde redan i juli klart att den planerade tillverkningen i Wales och byggandet av karosser i Portugal var lagt på is samt att man intresserade sig för fabriken i Hambach.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!