081030-smart-brasilien Foto: press foto, do not use for advertising purposes

Smart på väg att erövra världen?

Daimler-familjens minsting håller på att erövra världen. Smart har dragits med förluster ända sedan starten. Men lanseringen i Nordamerika blev en succé, och nu står Smart inför nästa utmaning – Brasilien.

Det lilla märket med det underliga namnet har haft ett brokigt liv. De första åren var uppmärksamheten kring de små bilarna stor. Ganska snart mattades intresset, och märket började gå med förlust. Sedan den första lanseringen 1998 har en dryg miljon Smart-bilar sålts. I början av året fick dock Smarten en ny utmaning. Smart Fortwo hårdlanserades i Nordamerika, och framgångarna lät inte vänta på sig. Amerikanerna lockas uppenbarligen av det lilla formatet och den låga förbrukningen. Nu beger sig Smarten söderut. Nästa anhalt är Brasilien.

Beskedet om Brasilien-lanseringen meddelades på bilsalongen i São Paulo. Från och med nästa år ska Smart Fortwo säljas i Brasilien. Daimler hoppas naturligtvis att bilen ska få samma genomslagskraft som i Nordamerika. Och det är möjligt att de kommer att få rätt. Den brasilianska marknaden är enorm. Enbart i São Paulo rullar drygt sex miljoner bilar och det registreras omkring 30 000 nya bilar varje månad. Daimler tror att Smart Fortwo kan passa perfekt in i São Paulos fullsmockade gatubild. Smarten kan få en ytterligare skjuts av det faktum att de brasilianska bilköparna har börjat visa en växande miljömedvetenhet i sina bilval. Kanske kan Smart Fortwo gå samma öde till mötes som VW Beetle. Det vill säga bli en bil som på sin ålders höst fortsätter att bli uppskattad av sydamerikanerna.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!