090114-smart-el-2010

Smart som elbil nästa år

Redan miljöklassade Smart Fortwo är på väg att bli ännu snällare mot miljön. Smarts USA-chef David Schembri avslöjade på Detroitsalongen att en helt eldriven Smart Fortwo ska börja tillverkas redan 2010.

Den första indikationen på att en eldriven Smart Fortwo är i faggorna kom redan i somras när Daimler AG meddelade att de första elbilarna från koncernen skulle komma år 2010. I samband med bilsalongen i Detroit avslöjade Smarts USA-vd David Schembri att en eldriven version av Fortwo ska lanseras nästa år, rapporterar Free Press. De första bilarna ska levereras till kunder i slutet av sommaren. Till att börja med ska produktionen vara begränsad, först 2012 ska man sätta fart på allvar. Smart Fortwo testkörs redan i dag som elbil i London.

Ännu finns det inte mycket fakta om den kommande el-Smarten. Det enda vi vet är att bilen ska lagra sin energi i lithiumjonbatterier. Smarts ägare Daimler har börjat förbereda lanseringen genom att köpa in sig i företag som levererar batterier och laddningssystem. Flera av Europas stora städer kommer inom kort att böra agera testbänkar för el-Smarten, bland andra Rom, Milano, Pisa och Berlin.

Föregående år blev en stor framgång för Daimlers minsting-märke. USA-lanseringen slog väl ut. Smart trotsade finansstormen och ökade sin försäljning mellan november och december med 24 procent. Under hela 2008 såldes nästan 25 000 Smart-bilar i USA. Det här året utökas verksamheten med fyra nya återförsäljare.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!