080314-fartkameror-smuts

Smuts räddar 36 000 fortkörare

Två av tre som kör för fort förbi en fartkamera går fria. Sammanlagt beräknas 90 000 fortkörare slippa undan för att de inte kunnat identifieras. De flesta räddas av smutsiga kameraskåp.

Förra året beräknas 90 000 fortkörare ha sluppit ta sitt straff på grund av att de inte kunnat identifieras på bilderna. Anders Drugge, ledare för Rikspolisstyrelsens sektion för automatisk trafiksäkerhetskontroll, säger till Metro att det största problemet är väder och vind. Ungefär 36 000 av de totalt 90 000 oanvändbara bilderna skylls på vädrets verkningar.

– Smutsiga skåp är vårt största problem när det gäller identifiering av fortkörare. Problemet är lika stort från norr till söder, säger Anders Drugge till Metro.

Anders Drugge menar att 25 000 av de nersmutsade bilderna hade kunnat användas om Vägverket bara varit tillräckligt snabbt ut med tvättrasan. Skåpen gror igen så snabbt att Vägverket med sina nuvarande rutiner inte hinner med. Nu kommer Vägverket tvingas åka ut och tvätta skåpen oftare än en gång i veckan, vilket är intervallet idag.

– Vi hade en målsättning 2007 att åtminstone kunna identifiera hälften av fortkörarna. Vi har inte riktigt nått dit, säger Drugge.

Det kan alltså vara helt i onödan som folk tar ut sin vrede på fartkamerorna genom att vandalisera dem, vilket vi skrev om i slutet av förra veckan. Moder natur sköter det jobbet utmärkt själv, minsta oväder kan göra en kamera oduglig på bara några minuter.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!