070524_SEB-bilbankomat

Snabba stålar

Pengar i bankomaten på minuten, det är vi vana med. Men ett bankkontor i turbofart är någonting nytt. Sedan i höstas har SEB en turbomatad Renault Master som byggts om till ett mobilt bankkontor med bankomat.

SEB:s mobila bankkontor är byggt på Renault Master L3H2 standardplåtskåp på 12,6 m3. Motorn är en bränslesnål men accelerationssnabb 2,5 liters turbodieselmotor på 115 hk med en 6 växlad manuell växellåda.Det finns fyra sittplatser där baksätet fått två snurrfåtöljer som både kan användas som säten vid färd, men också snabbt vändas för att bli möblemang i ”bankkontoret”. Stolarna är omklädda i skinn och airbags finns både för förare och passagerare. Farthållare och färddator är installerat. Modellen har skjutdörrar med fönster på båda sidor. Golvvärme, likaså 220V el samt utrustning för datakommunikation är installerat. 

- En stor förtjänst med bilen är att vi bara har ett fordon, inte en dragbil och vagn, samt att den kan köras med vanligt B-körkort. Vi behöver ingen chaufför, utan det är en banktjänsteman som kör.

Apropå körkort, kan nämnas att bankkontoret toppar i 145 km/h, medan accelerationsförmågan faller under banksekretessen.

Det är en uppskattad service främst på mässor, berättar Kjell-Ove Petersson, ansvarig för det mobila bankkontoret inom SEB.

- Vi är ute på evenemang 250 dagar om året. Det är allt från Stockholms Mässan, Svenska Mässan, Elmia, Nolia i norr ner till små interna personalaktiviteter hos företag där vi tycker att vårt varumärke passar in. Vi är mycket populära när vi kommer, många gånger hör vill tillrop om att ”där kommer  min bank  ...”. Dels har vi ju själva bankomaten, i regel blir det snabbt kö till den, dels har vi med en rådgivande banktjänsteman och kanske något specialerbjudande från SEB kopplat till evenemanget, förklarar Kjell-Ove Petersson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet