081120-opel-solarworld

Solbolag lägger oväntat bud på Opel

Om GM:s kris förvärras så pass att man söker om konkursskydd kan det redan finnas en köpare för Opel. Det tyska solenergiföretaget SolarWorld har redan lagt ett överraskande bud på Opel.

I ett överraskande utspel under gårdagen meddelade det tyska solenergiföretaget SolarWorld sitt intresse för Opel. Enligt nyhetsbyrån Reuters är SolarWorld beredda att köpa loss Opel från GM om läget skulle bli aktuellt.

SolarWorlds verksamhet består av produktion av solceller och solpaneler. Företaget hade en omsättning på 700 miljoner euro under fjolåret. Men man är ändå beredd att slanta upp 250 miljoner euro kontant och 750 miljoner i kredit för att överta Opel. SolarWorlds utspel kom endast någon dag efter att Tysklands förbundskansler Angela Merkel beviljat Opel garantier på en miljard euro i det fall att moderbolaget GM blir helt barskrapat. Branschanalytiker som Automotive News Europe talat med tror dock att SolarWorlds bud bara är en pr-kupp. Även om SolarWorld skulle vara seriösa tror bedömarna inte att Opel skulle överleva särskilt länge som ett ensamstående företag. Opel har varit en del av GM-koncernen ända sedan 1929 och är en mycket viktig del av GM:s verksamhet.

SolarWorlds vd Frank Asbeck försäkrar dock att företagets bud är seriöst, även om man ännu inte har tagit kontakt med GM. Asbeck säger till Automotive News Europe att man väntar på en reaktion från GM och han låter meddela att man, om köpet går igenom, planerar att utveckla och tillverka en ny generation bilar med miljövänlig teknik i de fyra tyska Opel-fabrikerna.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!