090107-toyota-solcellsbil

Solcellsbil nästa för Toyota?

Japansk media rapporterar att Toyota utvecklar en solcellsdriven bil. Tanken är att bilen ska klara sig helt och hållet på energi från solen. Om Toyota sätter bilen i produktion skulle den bli först i sitt slag.

Toyota var tidigt ute med hybridtekniken och har de senaste åren dominerat försäljningen av hybridbilar. Nu ser det dock ut som att konkurrenterna är på väg att springa ikapp. Många är de tillverkare som har hybridbilar på gång. Inte minst Honda, vars kommande Insight ser ut att kunna bli en vass konkurrent till Prius. Om man får tro den japanska affärstidningen Nikkei är Toyota dock på väg att ta den miljövänliga biltekniken ett steg längre. Toyota uppges vara en bit in på utvecklingen av en solcellsbil avsedd för serieproduktion.

Enligt de första rapporterna ser Toyotas projekt klart intressant ut. Det handlar om en bil som helt och hållet ska drivas av energi som hämtas från solens strålar. Solceller på bilens tak ska ladda batterierna under färd, medan en solcellsdriven laddstation i hemmets ska ladda bilen när den står parkerad. Toyota uppges dock ha mer långtgående planer på en bil som kan drivas endast av solceller monterade på bilen.

Uppgifter som kopplar samman Toyota med solceller är inte helt nytt. I somras rapporterade Nikkei nya Prius ska utrustas med solceller på taket. Vi har dock inte hört något mer om det sedan dess.

Toyota har nu agerat snabbt för att ta död på ryktena om en solcellsbil. Toyotas talesperson säger till Allcarselectric.com att de själva inte har hört något om en sådan bil.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!