Sömnapné fördubblar risken för bilolyckor

Personer som lider av sömnapné löper två till tre gånger så stor risk för trafikolyckor, visar en ny studie från Sahlgrenska akademin.

Personer som lider av sömnapné blir ofta trötta på dagarna och blir därmed sämre bilförare. En ny studie från Sahlgrenska akademin visar att olycksrisken ökar med så mycket som två till tre gånger för bilförare med sömnapné.

 Den som lider av sömnapné kan ha flera andningsstopp under sömnen, vilket för att syrehalten i blodet sjunker och att sömnen försämras, vilket i sin tur leder till att man blir trött på dagen. Kanske utan att man vet varför. I studien ingick 1 700 sömnapnépatienter från Göteborgsområdet och när forskarna samkörde deras personuppgifter med polisrapporter från STRADA-registret kunde de se att patienterna, innan de visste att de hade sömnapné, varit med i betydligt fler trafikolyckor än de statistiskt borde ha varit.

 – Det finns tydliga likheter mellan trötta bilförare och bilförare som druckit alkohol. Bilförare med obehandlad sömnapné har minst dubbelt så stor risk att hamna i en trafikolycka, och våra resultat tyder också på att olycksrisken ökar med åldern, säger Ludger Grote, docent vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

 Den goda nyheten är att studien också visar att olycksrisken minskas effektivt patienterna sover med en särskild näsmask som vidgar andningsvägarna minst fyra timmar varje natt.

 – Att diagnostisera och behandla fler patienter med sömnapné kan vara ett sätt att drastiskt minska antalet bilolyckor, säger Jan Hedner, adjungerad professor i lungmedicin vid Sahlgrenska akademin.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!