Soppan under 16 kronor igen

Från rekordnivåer till lägre rekordnivåer. Priset på bensin och diesel är återigen under 16 kronor per liter.

I mitten av maj slogs nytt svenskt rekord i hög bensin- och dieselpris. 15,96 kronor per liter bensin och 15,86 kronor per liter diesel. Bara två dagar senare var dags för nästa höjning med nya rekord och för första gången passerade både bensinen och dieseln 16-kronorsgränsen. 16,16 kronor per liter bensin och 16,06 kronor per liter diesel. Inte bara var det högre literpriser än någonsin tidigare, svenskarna har aldrig någonsin tidigare varit i närheten av att betala så mycket för drivmedel – trots hänsyn till inflationen under årens lopp.

I går sänkte de ledande drivmedelsbolagen (snacka om kartellbildning) riktpriserna på bensin och diesel. Numera är det under 16-kronorsgränsen som gäller. 20 öre mindre per liter bensin betalar vi, 15 öre mindre för dieseln. Riktpriserna på bemannade stationer är därmed 15,96 kronor per liter för bensinen och 15,91 kronor per liter för dieseln.

 I diagrammet ser vi priset på bensin (blå kurva) sedan 1950 fram till i dag, samt priset omräknat i dagens penningvärde (orange kurva). Klicka på bilden för fullständig överblick av bensinprisets utveckling de senaste 68 åren.

Det var mycket länge sedan som priserna sjönk med ett så ”stort” belopp under ett och samma tillfälle. Det har inte hänt tidigare i år och inte heller under hela 2017 såg vi en sådan kraftig prissänkning på drivmedel.

Sjunkande världsmarknadspriser på råolja anses vara orsaken till de lägre drivmedelspriserna i Sverige.

Hur det blir i sommar, när svenskarnas semestrar börjar ta fart, återstår att se. Priserna går normalt upp under denna del av året, dock finns det undantagsfall. Exempelvis i fjol sjönk drivmedelspriserna under sommaren en hel del i jämförelse med våren.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!