091124-spyker-flyttar

Spyker flyttar produktionen till England

Holländska sportbilstillverkaren Spyker lider av lågkonjunkturen och måste skära i kostnaderna. Produktionen flyttas till Coventry i England och den holländska sportbilen blir därmed lite mindre holländsk.

 Genom att flytta tillverkningen från holländska Zeewolde till Coventry i England uppger Spyker att man kommer att vinna mycket i effektivitet samtidigt som verksamheten blir billigare. Från årsskiftet blir det Spykers långvariga underleverantör CPP Manufacturing Ltd. med säte i Coventry som tar över ansvaret för bygget av Spyker-bilarna. Av 135 Spyker-anställda i Nederländerna kommer 45 att stå utan arbete.

– I dessa utmanande tider måste en liten tillverkare som Spyker hitta sätt att minska kostnaderna och förbättra effektiviteten. Genom att flytta monteringen till CPP, som var Spykers allra första partner när vårt företag startades år 2000 och har varit en av våra mest pålitliga partners, säkrar vi framtiden för vår verksamhet, säger Spykers vd Victor R. Muller.

En starkt bidragande orsak till flytten är även Spykers etablerade ställning i Storbritannien. Ungefär hälften av alla bilar säljs på de brittiska öarna och dessutom finns nästan alla underleverantörer där.

Spyker är en mycket liten spelare i bilvärlden, endast 21 bilar byggdes under det här årets första sex månader. Under den tiden gjorde man en förlust på nästan nio miljoner euro. Spyker Cars grundades ursprungligen år 1875 och lanserade sin första bil år 1898. Verksamheten kom med åren att även omfatta flygplan och flygplansmotorer innan företaget lades ned 1925. År 2000 startades Spyker Cars på nytt och har sedan dess riktat in sig på extremt exklusiva sportbilar med starka designinfluenser från de tidiga flygplanens tid.

Läs mer

Test- & provkörningar

Spyker

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!