100108-spyker bud saab

Spyker har överlämnat sitt nya bud på Saab

I går kväll lämnade holländska sportbilstillverkaren Spyker Cars över sitt nya uppdaterade bud till GM. Det bekräftar vd Victor Muller. Han har dock inte hört något från GM sedan överlämnandet och officiellt kommer det nog att vara tyst från GM några dagar till.

I går kväll var den stora nyheten att Luxemburg-baserade investmentbolaget Genii Capital, med Formel 1-bossen Bernie Ecclestone som partner, hade gett sig in i budgivningen av Saab. Läs mer om det här.

Men vi ska inte glömma de andra budgivarna. Spyker Cars, som hoppade på tåget kort efter att Koenigsegg Group kastat in handduken i november, uppgav i natt att de i går kväll innan deadlinen klockan 23.00 passerades lämnade över ett nytt tredje bud till GM. Detta tredje bud är en vässad version av företagets andra bud, ett bud som GM inte ska kunna tacka nej till, som det har uttryckts.

– Nu finns det inget mer vi kan göra, vi kan bara vänta och se, sa Spyker Cars vd Victor Muller i natt.

Victor Muller har inte hört någonting från GM sedan det nya budet överlämnades. Och troligtvis kan vi inte vänta oss ett besked från GM under fredagen heller då amerikanerna antagligen fått in flera bud under torsdagen och även eventuellt under fredagen. De måste sätta sig ned och analysera budens kontenta, så ett uttalande från ledningen i Detroit kan vi förhoppningsvis vänta oss nästa vecka. Kanske i samband med att representanter från svenska regeringen uppvaktar dem på plats efter helgen, eller också dröjer det ännu längre i och med att bilsalongen i Detroit öppnar upp sina portar för besökarna och GM:s fokus ligger där i stället för hos Saab.

Victor Muller berättar i ett pressmeddelande att Spyker Cars och GM har en fortsatt konstruktiv dialog om ett förvärv av Saab, och fortsätter:

– Vi anser att varumärket Saab har massor av potential och vi skulle gärna vilja fullborda en affär så fort som möjligt.

En tredje budgivare är Wyoming-baserade Merbanco, många av er läsares favorit till att ta över Saab. Enligt företagets vd Christopher Johnston har de för avsikt att lägga fram sitt bud på Saab under fredagen, alltså i dag. Men enligt tidigare uppgifter från just Christopher Johnston måste de troligtvis förlita sig på bland annat garantier från den svenska regeringen för att få grönt ljus till ett EIB-lån som behövs strax efter ett eventuellt förvärv av Saab. Utan dessa garantier blir det kanske inget bud från Merbanco.

De tre ovan nämnda budgivarna får ses som huvudspåren i denna utdragna affär, men det finns fler. Då dessa inte har gett sig tillkänna till 100 procent och vissa baseras på obekräftade uppgifter så ska man kanske inte hoppas eller tro för mycket.

Men en av dessa är värd att nämna och det är en svensk grupp som säger sig vara intresserad av Saab. Det är Dagens Industri som har grävt och kommit fram till att denna svenska grupp (det kan finnas fler svenska) består av Håkan Samuelsson, tidigare chef för lastbilstillverkaren MAN, och Jan Nygren, tidigare vice vd på Saab AB och även före detta socialdemokratisk politiker. Jan Nygrens hjärta slår nog dessutom extra hårt för Saab då han är född i Trollhättan.

Bilden ovan är arrangerad och föreställer Saabs konceptbil Aero X bredvid Spyker C8 Spyder GTR2.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!