100123-spyker gm saab

Spyker och GM i Stockholm – nära ett avtal om Saab

Under fredagen träffades Saab-intressenten Spyker Cars och nuvarande Saab-ägaren GM i Stockholm. Ett avtal ska nu vara nära förestående. Den andra intressenten Genii Capital beklagar att deras hårda arbete inte lönat sig men säger sig vara glada för Spyker Cars skull.

Sen under fredagskvällen svensk tid presenterade nyhetsbyrån Bloomberg News uppgifterna om att holländska Spyker Cars och GM är allt närmare ett avtal om att sälja Saab. Uppgifternas baseras på information från två olika källor med insyn i affären.

Under fredagen ska de båda parterna ha träffats i Stockholm för fortsätta diskussionerna hur man ska kunna ro affären i hamn.

GM ska enligt informationen anse Spyker Cars bud vara tillräckligt, ett bud som sedan tidigare sägs bestå av 75 miljoner dollar kontakt och 325 miljoner dollar i preferensaktier i det nybildade företaget. Dessutom ska GM också få behålla 100 miljoner dollar av Saabs likvida medel.

Enligt de anonyma Bloomberg-källorna är det två parametrar som affären hänger på. Dels måste den svenska regeringen först garantera ett lån på 400 miljoner dollar från Europeiska investeringsbanken, och dels insisterar GM på att den ryska affärsmannen Vladimir Antonov, tillika Spyker Cars styrelseordförande och största aktieägare, ska lämna den lilla holländska sportbilstillverkaren.

Både GM och Spyker Cars vägrar att kommentera de nya uppgifterna.

De andra Saab-spekulanterna ser alltså ut att nu gå lottlösa, främst då Genii Capital med Bernie Ecclestone i spetsen.

– Vi har arbetat hårt, men tyvärr var inte tiden på vår sida. Vi är glada att höra om Victor (Muller, Spyker Cars vd, reds anm) och hans försök att köpa Saab. Han blir en perfekt ägare till Saab för framtiden. Vi avvaktar tills GM kommer med ett officiellt uttalande, säger Lars Carlström, Genii Capitals talesman.

Senaste nytt om Saab, måndag 25 januari

 Spyker Cars och GM kan redan i dag, måndag, komma att ge ett besked om en affär. Detta uppgav Spyker Cars vd Victor Muller för Svenska Dagbladet i går kväll.

Flera olika personer med insyn i affären har berättat för ovan nämnda tidning samt för SVT Rapport att förhandlingarna har gått framåt under helgen och att affären kan vara i hamn redan under måndagen eller någon av de första dagarna av innevarande vecka.

Enligt SVT Rapport förklaras framgångarna av att Victor Muller har presenterat en ny än så länge hemlig finansiär, en finansiär som GM sägs godta. Det skulle sannolikt betyda att ryssen Vladimir Antonov är undanröjd, då det var ett krav från amerikanerna.

Då finanserna ser ut att vara i ordning har nu regeringen också indikerat för GM att det är rimligt att anta att det blir statliga garantier för de 400 miljoner som Spyker Cars behöver i lån från Europeiska investeringsbanken (EIB). Detta uppger statssekreterare Jöran Hägglund som tycker sig se framsteg i förhandlingarna mellan Spyker Cars och GM. 

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!