100216-spyker antonov

Spyker öppet för ryskt delägande

Affären mellan GM och Spyker Cars höll på att gå i stöpet tack vare ryssen Vladimir Antonovs inblandning. GM satte som ultimatum att han skulle väck för att affären skulle kunnas genomföras, så Victor Muller köpte ut ryssen. Nu försvarar Muller ryssen och välkomnar honom tillbaka.

Redan i början när det visade sig att Spyker Cars hade intresse av att köpa Saab kom det genast fram uppgifter som svartmålade Spyker Cars då största delägare, ryssen Vladimir Antonov. Det pratades om ryssens anknytningar till den ryska maffian och skumraskaffärer.

För drygt två veckor sedan kom det fram dittills okända uppgifter om att GM:s beslut att lägga ned Saab den 18 december grundades på de uppgifter som den svenska regeringen gett den amerikanska motsvarigheten. Uppgifterna, som framarbetats av Säpo och ett undersökningsföretag, innehöll information om Vladimir Antonovs bakgrund, en bakgrund som bestod av bland annat penningtvätt och organiserad brottslighet.

Spyker Cars köp av Saab möjliggjordes efter att ryssen Antonov av Victor Muller köpts ut som delägare i företaget. Det var helt enkelt ett krav från GM:s sida.

I en av Svenska Dagbladet nyligen genomför intervju hyllar Spyker Cars vd Victor Muller den förre ryske delägaren Vladimir Antonov. Han framhåller ryssen som en fantastisk och hederlig person. Han uttrycker också sitt missnöje med att ha behövt köpa ut ryssen och välkomnar honom nu tillbaka med öppna armar.

– Självklart är han välkommen tillbaka. Han har varit ett fantastiskt stöd för bolaget. Så han kommer definitivt att vara välkommen tillbaka, säger Victor Muller under intervjun med Svenska Dagbladet.

Enligt Muller gör Vladimir Antonov allt för att komma tillbaka som ägare i Spyker Cars igen. Han ska ha anlitat en firma som ska granska hans egna förflutna för att rentvå honom från anklagelserna som alltså tog fart på begäran från den svenska regeringen och Riksgälden.

– Han ska definitivt bevisa att han har anklagats på fel grunder. Och han räknar med att när han har bevisat det, kan han komma tillbaka som ägare i bolaget, säger Victor Muller som är imponerad av ryssens vilja att komma tillbaka som ägare.

Victor Muller säger att anklagelserna enbart är rykten då han inte har sett några bevis för att de stämmer. Antonov ska vara mycket upprörd efter det som inträffat och enligt Muller ska han driva granskningen av de orättvisa anklagelserna till sitt slut och ta reda på vem som ligger bakom dem och varför. Victor Muller poängterar att Vladimir Antonov är en mycket hederlig man.

Vladimir Antonov ska ha ett avtal med GM som gör gällande att han inte får komma tillbaka till Spyker Cars utan GM:s medgivande. Vi får se om ryssen lyckas rentvå sig själv. Var så säker på att GM kommer att hårdgranska processen. Än så länge är det slutgiltiga avtalet mellan Spyker Cars och GM inte påskrivet. Det tidigare datumet om 15 februari har passerats men Victor Muller tror att det ska kunna slutföras inom den närmaste veckan.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!