070525_spyker_pantsatt

Spyker pantsätter sitt namn för pengar

Holländska biltillverkaren, och F1-teamet, Spyker verkar ha problem med ekonomin. För att få ett lån har de tvingats att lägga sitt namn i pant.

Enligt en taleskvinna från Spyker är detta ett helt normalt förfarande vid tagande av lån men den uppfattningen delas inte av alla.

Att behöva pantsätta sitt namn och varumärke anses i finanskretsar vara ett mycket dåligt tecken. Spykers aktier sjönk också med så mycket som 17 procent när nyheten uppdagades.

Enligt holländska tidningen De Telegraaf har Friesland Bank gått med på att låna ut nio miljoner euro till Spyker, fem av dessa har de redan fått. För att erhålla resten måste de möta vissa villkor som de inte klarar av enligt tidningen.

Förra veckan lämnade högste chefen Victor Muller företaget som trots allt visade sin första vinst någonsin förra året. Deras sportbilar har bemötts bra på senare tid men det kan ju vara så att F1-tävlandet kostar mer än det smakar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet