100209-spykerfinansiering

Spyker säkrar vidare finansiering

Sent i går kväll skickade Saabs nya ägare Spyker Cars ut ett pressmeddelande om att de nu har säkrat vidare finansiering av köpet av den Trollhättan-baserade biltillverkaren. De har kommit överens med ett investmentbolag om ett konvertibelt lån på 25 miljoner dollar.

Pressmeddelandet från holländska Spyker Cars beskriver hur de har ingått ett låneavtal med ett investmentbolag ägt av Heerema Holding Company. Lånet på 25 miljoner dollar, motsvarande 185 miljoner kronor, är ett så kallat konvertibelt lån och löper över två år. Att det är konvertibelt innebär att lånet kan omvandlas till aktier till ett värde av fyra euro per aktie.

Pengarna från lånet går till den delbetalning för Saab som ska vara GM tillhanda när affären slutförs i mitten av februari. Sedan tidigare, närmare bestämt den 26 januari när affären roddes i hamn, har man betalat ytterligare 185 miljoner kronor. Senast den 15 juli ska resterande 178 miljoner kronor vara GM tillhanda. Totalt handlar det alltså om tre delbelopp om vardera 25, 25 samt 24 miljoner dollar. I dagsläget motsvarar dessa 74 miljoner dollar 548 miljoner kronor.

Dagens konvertibla lån är dessutom helt beroende av att Saab beviljas EIB-lånet, vilket i sin tur är ett steg närmare sedan EU-kommissionen under gårdagen godkänt svenska regeringens lånegarantier.

Spyker Cars nämner också i pressmeddelandet att de är övertygade om att de ska få fram de sista pengarna innan den 15 juli.

För att få det konvertibla lånet måste Spyker Cars betala Euribor-ränta plus tio procent. Euribor-ränta (Euro Interbank Offered Rate) är den genomsnittsränta som baseras på de räntor som banker inom EMU ställer till varandra vid utlåning.

– Vi är glada över att Heerema beslutat sig för att investera i vårt företag. Jag hade förmånen att jobba med Pieter Heerema från 1984 till 1991, först som hans advokat, senare som chef för affärsfrågor, och till följd av det har vi lärt känna varandra mycket väl. Avsikten är att utse en representat för Heerema som medlem i tillsynsrådet, berättar Spyker Cars vd Victor Muller i pressmeddelandet och fortsätter:

– Det positiva besked som EU-kommissionen kom med är ett stort steg mot att slutföra förvärvet av Saab. Vi är tacksamma mot kommissionen för deras vilja att arbeta hårt med detta beslut inom den begränsade tiden.

Även Heerema Holding Companys styrelseordförande Pieter Heerema har kommit till tals i pressmeddelandet:

– Vi ger vanligtvis inte ut konvertibla lån som detta då det inte ingår i vår normala verksamhet, men den positiva utvecklingen de senaste månaderna där varumärket Saab och dess sympatiska betydelse, tillsammans med internationellt stöd från lojala kunder, återförsäljare, anställda, leverantörer och andra aktörer, utgör ett unikt värde. Detta värde är mycket mer än enbart pengar. Vi är övertygande om att när bolagets ledning får möjlighet att genomföra den utarbetade affärsplanen kommer vi också att få en god ekonomisk avkastning på vår investering.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!