Spykers suv-planer åter aktuella

För fyra år sedan presenterade Spyker Cars en något udda formgiven suv vid namn D12 Peking-to-Paris. Planerna var storslagna men lades relativt omgående i malpåse för att nu åter tas fram i ljuset tack vare köpet av Saab.

Kommer du ihåg Spykers super-suv från Genèvesalongen 2006? Jo, det handlar faktiskt om en super-suv, det vill säga om en Super Sport Utility Vehicle som holländarna själv valde att benämna biltypen. Helt enkelt en suv för välbärgade som inte vill tumma på prestanda.

Intresset för bilen som då gick under namnet D12 Peking-to-Paris var stort och hundratalet beställningar lades på bilen under bilsalongerna i Genève och New York 2006. Men det blev inte mycket av den på grund av ekonomiska svårigheter för den holländska sportbilsbyggaren.

Denna super-suv har också figurerat under beteckningen D8 Peking-to-Paris eftersom Spyker hela tiden haft bilen under planering och samtidigt gått ned i motorstorlek från Volkswagens W12-motor till en V8-motor från antingen Audi eller någon amerikansk tillverkare. Mulor och prototyper av bilen har synts till under årens gång, senast förra året.

Det verkar som att super-suven kommer att bli av i en eller annan skepnad. Detta sedan Spyker Cars vd Victor Muller vädrat luft om den vid årets Genèvesalong. Att bilen återigen hamnar på tapeten förklarar han har med Saab-köpet att göra. Nu får de tillgång till helt andra möjligheter i form av kunskap, teknik och inte minst produktionsanläggningar.

W12-motorn kan vi nog anse vara inaktuell för super-suven om den nu blir av, men en V8-motor är inte helt omöjlig. Men helst av allt skulle vi kanske kunna få se en hybriddrivlina under huven på den något udda formgivna skapelsen. Där skulle Saabs kompetens kanske komma väl till pass.

Tilläggsnamnet Peking-to-Paris har sin förklaring i det långloppsrace som Spyker deltog i redan 1907. Sträckan gick från kinesiska Peking till franska huvudstaden Paris.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!