SRT Viper 2013

SRT Viper – 220 bilder du inte vill missa!

Tänk dig två långa svarta däckspår i asfalten. Tänk dig cylindervolym som hör hemma i en lastbil. Vad tänker du på då? Dodge Viper så klart! Eller SRT Viper som nya generationen heter. Här har du 220 bilder på monstret.

I går påbörjade Chrysler försäljningen av sprillans nya SRT Viper, femte generationen av den amerikanska supersportbilen som satt spår hos väldigt många redan i tidig ålder. Från början hette den Dodge Viper men har inför nya generationen bytt namn till SRT Viper för att lyfta fram Chryslers egen trimavdelning i rampljuset.

 SRT Viper har precis som sina föregångare tio cylindrar att leka med. Det var löst snack om färre men hos Chrysler var det aldrig något snack. Viper ska ha en V10 – that’s it. Varje cylinder är på 840 milliliter vilket ger oss en total cylindervolym på 8,4 liter. Med andra ord är motorn gigantisk.

 De 649 hästkrafter och 814 newtonmeter som den ger tar de 13 tum breda bakhjulen hand om. När varvtalsnålen når 6200 r/min ligger hastigheten på 332 km/h. 0-100 km/h avverkas på 3,2 sekunder. Launch control är standard så att få ned kraften i backen lär inte vara lika avancerat som 1992 då Viper gjorde entré för första gången.

 I USA kostar nya Viper motsvarande 654000 kronor för basversionen. Det andra alternativet är SRT Viper GTS som betingar ett pris på motsvarande 809000 kronor. De båda modellversionerna har samma motor med samma effekt, däremot har GTS-versionen lite extra godsaker visuellt och tekniskt, bland annat ett skarpare chassi som är ställbart. Mer tekniska detaljer finner du här.

 Nedan bjuder vi på 220 bilder med USA:s pojkdrömsbil nummer ett.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!