SsangYong bygger Nissan Juke-rival

Koreanska SsangYong har väl knappast gjort sig kända för sina vackra linjer. Kanske är det därför man nu ska komma med en utmanare till en annan bil vars utseende diskuterats – Nissan Juke.

Koreanska SsangYong är ett märke som under lång tid haft sitt huvudsakliga fokus på suvar i olika storlekar, men det man kanske blivit mest känd för på sistone är den, låt säga, omdiskutabla formgivningen. Minibussen Rodius blev exempelvis utsedd till världens fulaste bil för en tid sedan. 

De senaste modellerna, så som nya Korando, har fått ett nytt mer stilfullt formspråk, och kanske resonerar SsangYong att man fortfarande behöver tvätta av sig ful-stämpeln –genom att utmana en annan bil med omdiskuterad form, Nissan Juke.

Den nya SsangYong-modellen, som ska sätta Juke på plats, ska visas som ett produktionsnära koncept på bilsalongen i Genève i vår, rapporterar brittiska Autoexpress. Den kommer att bygga på en ny kompakt bottenplatta, och får två nya 1,6-litersmotorer. En bensinare och en diesel.

Allt detta ska ha möjliggjorts med pengar från märkets ägarbolag, indiska Mahindra&Mahindra (som ju även var involverade i Saab-affären en gång i tiden). Med den nya modellen hoppas man kunna utnyttja företagets produktionsanläggningar i Korea till fullo, och därmed generera vinst, vilket det ju varit si och så med under vissa perioder.

Designen ska vara inspirerad av konceptbilen XIV-1 som presenterades på bilsalongen i Frankfurt redan 2011, och säljstart för den nya Juke-utmanande SsangYong-modellen lär bli år 2015.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!